7 gode grunner til å søke om refinansiering

Her får du 7 gode grunner til å søke refinansiering, og hva du som kunde kan tjene på dette. Det kan være mange grunner til at noen ønsker å refinansiere eller ser seg nødt til å gjøre det. Som regel kan det være at forbruksgjelden har blitt for stor, og uoversiktlig.

Hvis du plutselig har fem smålån gående samtidig, kan det være lett å glemme å betale alle tidsnok. Dette fører igjen til dyre kostnader i form av inkasso og alle gebyrer det medfører. Derfor kommer refinansiering inn, og fordelene det bringer. Her er syv punkter om hvorfor du som kunde kan spare mye på refinansiering:

Du sparer penger:

Hele formålet med refinansiering er å spare penger du betaler på renter og gebyrer på flere lån. Å ha mange smålån som kredittkort og lignende gir deg en rotete og uoversiktlig økonomi. I stedet for å betale renter og gebyrer på tre kredittkort og to forbrukslån, så samler du alt i ett lån.

Dermed betaler du bare renter og gebyrer på ett lån. Dette lønner seg fremfor å betale renter og gebyrer til fem forskjellige aktører. Her er det mye penger å spare for deg som kunde. La oss ta ett eksempel:

Du har to kredittkort:

Kredittkort 1:

  • Utestående gjeld: 45.000,- NOK.
  • Effektiv rente: 22,3%.
  • Nedbetalingsperiode: 3 år.
  • Termingebyr: 30 kroner.
  • Månedlig kostnad: 1680,- NOK.
  • Totalkostnad for gjelden: 60.460,- NOK.

Kredittkort 2:

  • Utestående gjeld: 15.000,- NOK.
  • 27,5%.
  • Nedbetalingsperiode: 2 år.
  • Termingebyr: 25 kroner.
  • Månedlig kostnad: 796 kroner.
  • Totalkostnad for gjelden: 19.099,- NOK.

Du sliter med å betale for begge, og bestemmer deg for å søke om refinansiering. På refinansieringslånet er det 2 års nedbetaling. Dine to kredittkortlån blir ett, og du forbedrer dermed renten din. Lånet vil bli seende slik ut:

Refinansierings-lån:

Lånebeløp: 60000,- NOK.

  • Effektiv rente: 18,3%
  • Resterende nedbetalingsperiode: 2 år.
  • Termingebyr: 20,- NOK.
  • Etableringsgebyr: 750,- NOK.
  • Månedlig kostnad: 2966,- NOK.
  • Totalkostnad for gjelden: 71.174,- NOK.

Lavere renter:

Hvis vi tar eksemplene over, så vil du måtte betale rundt 500 kroner mer per måned med det nye lånet. Det er fordi du har satt nedbetalingstiden til 2 år, mens det ene kortet ditt hadde nedbetalingsplan på 3 år. Dette vil du spare penger på i det lange løp. Totalt ville du ha spart 8385,- NOK på refinansieringen.

Da har du halvert de opprinnelige kostnadene som medførte fra kredittkortet. Renten blir lavere i og med at lånebeløpet er større, og du sparer penger på å gjøre nedbetalingen mer effektiv. Bankene tilbyr forskjellige renter, oppstartsavgift og årsgebyr. Så du gjør klokt i å lese om hva de ulike bankene kan tilby før du bestemmer deg.

Tips: Se også https://www.expressbank.no/blogg/fem-grunner-til-refinansiering/

Færre avdrag og gebyrer:

Jo flere lån du har, jo flere gebyrer og avdrag blir det. Hvert lån kommer med avdrag og gebyrer. La oss si at du har 10 smålån. Da betaler du gebyrer og avdrag til 10 banker. Refinansierer du vil du kunne betale avdrag og gebyrer til kun en bank. Dette reduserer avdrag og gebyr utgiftene betraktelig.

Mer til overs:

Med pengene du sparer på å kvitte deg med renter, gebyrer og avdrag fra hvert lån – får du penger til overs du ellers ikke ville hatt. I stedet for at du betaler disse til banken, kan du bruke det på nye klær, ny mobil eller rett og slett betale ned lånet ditt enda raskere. Og dermed spare enda mer penger.

Du viser handlingskraft:

Vi har alle vært der. En regning som har forfalt til inkasso. Eller kanskje flere? Det kan være skummelt å plukke opp telefonen. Men er det en ting de aller fleste banker har til felles, er det at de er villige til å lytte og prøve å hjelpe deg. Og hvis du tar kontakt for å få hjelp/refinansiere lånene dine viser du som kunde at du bryr deg og ønsker å betale.

Du får en enklere økonomisk hverdag:

Hvis du har mange smålån er det lett å miste oversikt. Noen av lånene skal betales den 10. hver måned. Andre lån skal kanskje betales 25. hver måned. Hvis du har det slikt er det lett å miste oversikten. Det er også lett å glemme å holde av penger hvis regningene sprer seg over hele måneden. Derfor kan det være lurt å samle alle lånene på ett lån. Dette gir deg bedre oversikt, da du bare har ett lån og en dato å forholde deg til. For å ikke nevne penger spart i renter og gebyrer.

Og ikke minst, du lærer:

Økonomi kan være vanskelig å forholde seg til uten trening. De fleste har sikkert opplevd at det kan føles som om du plutselig ble voksen da du flyttet hjemmefra og hadde mange regninger å forholde seg til. Det er lurt å forstå hva som skjer når regningene ikke blir betalt i tide. Dette sparer deg for mange ekstra gebyrer, renter og inkassosaker. Betalingsanmerkninger og inkassosaker er noe alle bør unngå. Skulle problemet oppstå er det veier ut selvfølgelig. Du kan betale ned skyldig beløp og selv sjekke at anmerkningen blir borte. I noen tilfeller vil anmerkningen bli stående selv om det er betalt ned. Da kan du kontakte de ulike kredittvurderingsselskapene for å ordne opp i dette.

Avslutningsvis, nyttig informasjon angående lån

  • Etableringsgebyr: Når du og banken har blitt enige om en refinansieringsplan vil du måtte betale ett etableringsgebyr. Dette krever de for jobben de gjør ved å gi deg lånet. Gebyret betales kun en gang.
  • Rente: renter er det det vil koste å låne pengene fra banken. Det vil si pengene du må betale til långiver for å få låne pengene.
  • Avdrag: Er det du betaler hver måned, for å nedbetale lånet ditt. Dette gjør at du til slutt nedbetaler gjelden din og til slutt har nedbetalt hele lånet.
  • Termingebyr: Normalt vil banken legge til et lite beløp på toppen av det du betaler av avdrag og renter på lånet, hver måned. Dette er for å dekke administrasjonskostnadene som banken bruker for å betjene lånet ditt.

Tips: Les også hvem som kan søke om refinansiering.

Hva skjer hvis du ikke betaler inn til betalingsdato?

Først vil du motta en purring på regningen. Det vil da påbeløpe forsinkelsesrenter og purregebyr i tillegg til den originale fakturaen. Hvis ikke purringen blir betalt vil det komme inkassovarsel. Inkassovarsel har som regel en betalingsfrist på 14 dager.

Hvis du ikke skulle klare å betale denne heller vil inkasso-firmaet føre saken videre til namsmannen og du vil få betalingsanmerkning. Namsmannen kan trekke deg i lønn eller ta pant i eiendelene dine. Dette er en rettslig inndrivelse.

Som du sikkert skjønner så er det lurt å ha oversikt over økonomien og alle regningene dine. Og hvis du er i en uoversiktlig posisjon, ikke nøl med å ta kontakt med bankene for å refinansiere, eller få annen økonomisk veiledning og hjelp.

Mange banker tilbyr veiledning av profesjonelle økonomer. Økonomene er vant til å hjelpe folk med økonomiske utfordringer og vil hjelpe deg å ta riktige økonomiske valg. Det er aldri for sent å lære og bli flinkere med økonomien. Så det å velge et refinansieringslån kan i mange tilfeller være gunstig for din økonomi.