Refinansiering av gjeld

Hvis du føler at du har lite oversikt over gjelden din, kan det å refinansiere være en god idé. Refinansiering innebærer ofte enten at du finner bedre vilkår hos en annen bank, eller at du forhandler lånevilkårene du allerede har.

Hvordan fungerer refinansiering?

Når du refinansierer gjelden din tar du i utgangspunktet opp et nytt lån som har bedre betingelser enn dine nåværende lån. Bedre betingelser kan bety lavere effektive renter, lengre nedbetalingstid, eller begge deler. Det nye lånet skal betale ned på det gamle lånet fortere, slik at du står igjen med et lån som ikke er like dyrt.

Er refinansiering noe for alle?

Hvis du har gått ned i inntekt er kanskje refinansiering lett oppnåelig. Grunnen til det er at du er mindre betalingsdyktig enn da du tok opp lånet. Betalingsdyktighet er noe bankene ser etter når du søker om et lån. Å ha en høy inntekt vil gjøre det til en mindre risiko i bankenes øyne.

Samle all gjeld på ett sted

Refinansiering kan også bety at du kan samle ulike lån hos ulike banker i et samlelån. Dette gjør det lettere å holde oversikt over gjelden din. Dessuten får de bedre vilkår på alle lånene.

Refinansiering kan hjelpe deg å spare

 

Å få lavere renter på gjelden din kan bety store penger å spare i løpet av et år. Du vil kunne se hvor lett det er å sette av litt penger hver måned. Dette vil også gjøre det enklere å betale ned det nye lånet.

Hvordan kan du refinansiere?

Det første steget er å ha oversikt over gjeldsposten din. Samle informasjonen om alle lånene dine og de effektive rentene, samt ha kontroll på hvor mye som gjenstår å betale ned. Når du vet hvor mye penger du skylder, er det lettere å vite hvor mye du trenger å låne på det nye lånet.
Det andre steget er å orientere deg i rentemarkedet. Skaff oversikt over rentenivået så du vet om det er mulig å få lavere effektive renter enn det du allerede har. Dersom rentenivået er lavt, kan du forvente å få bedre vilkår på lånet ditt.

Bestill møte med banken og vær forberedt

Når du først vet hvor du står og hva du kan forvente, er du klar til forhandling. Bestill møte med en veileder eller rådgiver hos banken. Nevn hvor mye penger du trenger å låne, og hør hva de kan tilby av renter. Hvis du har gått opp i lønn siden du tok lånet, bør du si ifra. Det samme dersom du skal gå opp i lønn i den nærmeste fremtid. Dette gjør deg mer betalingsdyktig, og du kan forvente enda lavere renter. Nevn også andre inntektskilder du har anskaffet siden du tok opp lån.

Samle alle lån i et samlelån

Hvis du har flere lån kan det være en god idé å samle dem i et samlelån. Det er mye lettere å holde oversikt over din gjeld. I tillegg er det enklere å forholde seg til ett sett med vilkår, nedbetalingstid og renter enn flere ulike vilkår.